Un nou proiect Comenius la Liceul Teoretic „Ovidius”

Intre 11 si 26 octombrie 2013 s-a desfasurat  in localitatea Gravina, din Puglia, Italia, prima mobilitate  din cadrul proiectuil Comenius bilateral „Le journal de mes rêves”, un parteneriat între Liceul Teoretic „Ovidius”, Constanta, Romania  si Liceul Ştiinţific „Giuseppe Tarantino” din Gravina, Puglia, Italia. La aceasta mobilitate au participat 25 de elevi ovidisti, însoţiţi de profesor Lavinia Gheorghiu, responsabil de proiect si doamnele profesoare Mariana Popovici si Alina Trache, membre in echipa de proiect.

Puteti citi mai jos o relatare a dnei prof. Lavinia Gheorghiu despre desfasurarea acestei vizite.
De obicei când sunt in faţa unei coli albe, mai întâi am sentimentul că nu trebuie s-o ating, că nu trebuie să-i stric albul imaculat… Dar apoi îmi spun că poate prin aşternerea gândurilor si trăirilor, albul poate deveni un mesaj important pentru cineva, poate deveni o informare de folos altcuiva, o povestire din care se poate învăţa sau pur si simplu o lectură plăcută …
Astăzi sunt in fata colii albe, si am de gând să vă povestesc o frântură din experienţa  extraordinară a primei mobilităţi, din proiectul Comenius bilateral „Le journal de mes rêves”,între Liceul Teoretic „Ovidius”, Constanta, Romania  si Liceul Ştiinţific „Giuseppe Tarantino” din Gravina, Puglia, Italia, la care au participat câţiva dintre elevii ovidişti.
Am hotărât ca prima deplasare a elevilor ovidişti, să se desfăşoare in perioada 11 – 26 octombrie 2013, in localitatea Gravina, Puglia, Italia, fiind însoţiţi de profesor Lavinia Gheorghiu, responsabil de proiect si doamnele profesoare Mariana Popovici si Alina Trache, membre in echipa de proiect.
Am plecat cu toţii, intr-un spaţiu din sudul Italiei, pe care nu îl cunoşteam, dar dornici de a-l descoperi. In ciuda faptului că avionul a ajuns seara târziu, iar in localitatea Gravina am ajuns spre ora 22, in momentul in care am coborât din autocarul care ne aducea de la aeroport, am uitat imediat oboseala drumului, datorită zâmbetelor si îmbrăţişărilor, călduroase care ne întâmpinau.
In scurt timp, elevii ovidişti, s-au risipit spre familiile ce urmau să le fie ca o a doua casă pentru cele două săptămâni de experienţă Comenius. Despărţirea de aceştia, nu a durat decât până a doua zi, când ne-am revăzut cu toţii la Liceul „Giuseppe Tarantino”, pentru deschiderea oficială a parteneriatului Comenius bilateral.
In după-amiaza aceleiaşi zile, am avut plăcerea să aplaudăm cu vervă elevii liceului „Giuseppe Tarantino” care au pregătit pentru noi un spectacol de cântec, susţinut la cote maxime, in spaţiul mânăstirii San Sebastiano.
Responsabilii de proiect, din liceul italian, au ştiut să tină standardele ridicate pe întreaga durată a sejurului nostru prin toate activităţile propuse.
In cele două săptămâni in Gravina, elevii romani, dimineaţa intrau cu interes si curiozitate la orele corespondenţilor lor italieni. După participarea la primele două ore ale acestora, in prima săptămână au vizitat si alte şcoli din Gravina, au fost primiţi la primărie de către primarul din Gravina care si-a arătat disponibilitatea si deschiderea pentru proiectul Comenius, au învăţat să gătească paste tradiţionale Gravinei „cavatelli” , la seminarul „Diocesano”, au văzut o piesă de teatru realizată de elevii italieni, la Teatrul Vida din Gravina, au vizitat Bari cu minunata catedrală a Sf. Nicolae, au vizitat Matera, oraş ce se află sub patrimoniul UNESCO pentru unicitatea sa, au vizitat oraşul Barletta, unde au avut ocazia de a vedea expoziţia de pictură a lui De Nittis, precum şi oraşele Trani, Altamura şi Castel del Monte, despre care elevii ovidişti au multe să povestească.
In cea de-a doua săptămână elevii ovidişti au început să redacteze articole pentru primul număr de ziar pe care îl vor scrie împreună cu elevii italieni, prima temă a acestuia fiind„Tinerii si Societatea”.
Dar, printre toate aceste activităţi timpul nu ne ierta si se scurgea, astfel încât ziua plecării a sosit. Greu, foarte greu am reuşit să înduplecăm pe elevii romani si italieni, corespondenţi, să se desprindă din îmbrăţişările lor sincere, calde şi încleştate, dar şi presărate cu lacrimile despărţirii, aceasta fiind doar până in aprilie 2014, când va fi rândul elevilor italieni să ne viziteze.
Suntem convinşi că aceasta primă experienţă din parteneriatul nostru Comenius bilateral, nu este decât o primă pagină, din multe altele, ce le vom scrie împreună cu noii prieteni italieni, pagini ce vor rămâne o viaţă in sertarul preţios al amintirilor la care vom reveni mereu pentru a ne bucura de ele.
  • 2020 STEM Discovery campaign