Centrul de Testare 145 acreditat ECDL Romania

Liceul Teoretic "OVIDIUS" Constanta

Centru de testare acreditat ECDL Romania

 

Intrebari frecvente

Ce inseamna European Computer Driving Licence (ECDL)?

ECDL "European Computer Driving Licence" este o calificare recunoscuta international care permite persoanelor sa-si certifice competenta in utilizarea computerului la nivel de cunostinte de baza, necesara in principal pentru obtinerea unui loc de munca sau pentru studii.

Ce este European Computer Driving Licence Foundation?

Fundatia este forul ce administreaza la nivel international programul ECDL/ICDL. Ea este o organizatie non-profit, rolul ei fiind acela de a promova, dezvolta si certifica abilitatile de operare pe computer si cunostintele IT. Fundatia realizeaza acest lucru prin numirea de sub-licentiati in intreaga lume, care administreaza programul la nivel national pe baza unui set strict de standarde si niveluri de calitate.

Cum functioneaza programul ECDL?

Pentru a obtine certificatul ECDL profil BAC, candidatul trebuie sa promoveze 6 examene: un examen teoretic si sase examene practice.
1. Utilizarea computerului
2. Procesare de text
3. Calcul tabelar
4. Baze de date
5. Prezentari
6. Instrumente online

In cazul certificatului ECDL Start trebuie promovate numai patru module:
1. Utilizarea computerului
2. Procesare de text
3. Calcul tabelar
4. Instrumente online

Examenele pot fi date in orice ordine, oricind si trebuie promovate cu succes intr-o perioada nelimitata de timp.

Numai Centrele de Testare autorizate pot testa candidatii si pot inmina candidatului Card-ul emis de ECDL ROMANIA .

In momentul in care cele sase examene sunt promovate cu succes, card-ul completat de Centrul de Testare este trimis catre ECDL ROMANIA, care emite un Certificat.

ECDL este si un program de instruire, dar ECDL ROMANIA nu ofera cursuri. ECDL ROMANIA pune insa la dispozitia celor interesati programa analitica din care se dau testele si recomanda cursurile si celelalte materiale de invatare care au fost verificate de ECDL ROMANIA, fiind redactate in conformitate cu programa ECDL.
Daca este necesar un program de instruire, acesta se realizeaza de cei ce furnizeaza acest serviciu si care sunt in general si centre de testare. Candidatii trebuie sa se asigure ca programele de instruire respecta programa analitica oficiala a ECDL. Centrele ce ofera aceste cursuri nu trebuie acreditate de ECDL ROMANIA drept centre de instruire, dar au nevoie de autorizare speciala pentru efectuarea testarilor. Numai aceasta autorizare este data de ECDL ROMANIA.

Când pot să mă înscriu în programul ECDL?

Puteţi să vă înscrieţi în programul ECDL în orice moment, completând formularul de înscriere aici și contactând unul din Centrele de Testare Acreditate ECDL din apropierea dvs. Lista completă a centrelor de testare ECDL acreditate este disponibilă pe www.ecdl.ro
În măsura în care consideraţi că aveţi nevoie de cursuri de instruire, puteţi să apelaţi la cele organizate de Centrele de Testare Acreditate ECDL.
De asemenea, pentru a vă familiariza cu examenele ECDL solicitaţi Centrului de Testare să va prezinte programa analitică pentru fiecare modul ECDL (disponibilă inclusiv pe acest site). În vederea pregătirii dvs, puteți să achizitionați simulări ECDL.
În momentul în care consideraţi că sunteţi pregătit/ă, puteţi începe să susțineti testarea ECDL.
Un candidat ECDL se poate înscrie pentru a susţine examenele ECDL numai în cadrul Centrelor de Testare Acreditate ECDL. 


Ce este Seria de înscriere generală unică ECDL?

Seria de înscriere generală unică atestă înscrierea unui candidat în programul internațional de certificare ECDL. În baza ei se eliberează Permisul ECDL. 
Niciun examen nu este valid dacă persoanei care l-a susţinut nu i s-a alocat o serie de înscriere generală unică înainte de data susţinerii examenului.


Cum obţin o Serie de înscriere generală unică?

Unui candidat i se poate aloca o serie de înscriere generală unică în cadrul oricărui Centru de Testare Acreditat ECDL. Un candidat nu poate să aibă alocate mai multe serii unice de înscriere ECDL, indiferent dacă susține examenele ECDL în cadrul mai multor Centre de Testare. Un candidat care are o serie de înscriere generală unică poate susține examene în cadrul oricărui Centru de Testare Acreditat ECDL.


Ce examene trebuie să susțin?

Numărul de examene diferă în funcţie de certificarea dorită.
Profilul ECDL al candidatului începe să se creeze încă de la promovarea cu succes a unui singur modul ECDL.
Fiecare modul ECDL poate fi combinat cu alte module astfel încât să satisfacă cerinţele personale sau profesionale ale candidatului. Profilul ECDL nu expiră şi poate fi dezvoltat continuu pe întreg parcursul vieţii.


Când se consideră un examen promovat?

Pentru ca examenul să fie considerat promovat, trebuie să obţineţi cel puţin 75% din puncte în limita de timp alocată fiecărui tip de examen ECDL.
În România, examenele se pot susţine în limba română si  în limba engleză. Limba în care un candidat doreşte să susţină un examen trebuie menţionată reprezentantului Centrului de Testare la înscrierea la examen.


Ce cursuri trebuie să urmez?

Candidaţii nu trebuie neapărat să urmeze cursuri de instruire anterior susținerii examenelor ECDL. Dacă ei consideră că posedă cunoștințele, abilităţile şi experienţa IT necesare, pot achiziționa o serie de înscriere generală unică şi se pot înscrie pentru a susţine examenele. În general, oamenii au niveluri diferite de cunoştinţe şi experienţă şi mulţi vor dori să urmeze cursuri pentru modulele pentru care experienţa lor este inadecvată. Recomandăm tuturor candidaţilor să revadă Programa Analitică ECDL pentru mai multe detalii privind modulele şi cunoştinţele necesare promovării fiecărui examen.


În cât timp se obţine Permisul  ECDL?

Perioada de obținere a unei certificări ECDL depinde de tipul de certificare ales, de nivelul de competenţă al fiecărui candidat şi de nevoia de a urma sau nu cursuri în vederea susţinerii acestor examene.
Examenele se pot susține la oricare dintre Centrele de Testare Acreditate ECDL.


Cât costă obţinerea Permisului ECDL?

Ele variază în funcţie de Centrul de Testare ales. Seria de înscriere generala unică și Permisul ECDL au preţuri fixe, stabilite de ECDL ROMANIA. 


Care este perioada de valabilitate a Permisului ECDL?

Indiferent de tipul de certificare obținut, valabilitatea Permisului ECDL este pe o perioada nedeterminată.
Un candidat se poate înscrie și i se poate aloca o serie de înscriere generală unică în cadrul oricărui Centru de Testare Acreditat ECDL. Un candidat nu poate să aibă alocate mai multe serii de înscriere de același tip, indiferent dacă susține examenele ECDL în cadrul mai multor Centre de Testare. Un candidat care are o serie de înscriere generală unică validă poate susține examene la orice Centru de Testare Acreditat ECDL.
La promovarea unui examen ECDL, rezultatul acestuia se regăsește în Baza de date ECDL și în Profilul ECDL Online al candidatului. Când un candidat promovează examenele ECDL aferente Certificării în cauză, poate solicita Permisul ECDL, care este eliberat de către ECDL ROMANIA, ca o dovadă a atingerii unui anumit standard în domeniul IT.


Ce se întâmplă când promovez un examen?

La promovarea unui examen, acesta se completează automat în Baza de date ECDL ROMANIA și în Profilul ECDL Online al candidatului. Când un candidat promovează toate examenele vizate, rezultatele fiind completate automat în Profilul ECDL şi fiind conforme cu înregistrările din baza de date a ECDL ROMANIA, el poate obţine Permisul ECDL corespunzator, care este emis de ECDL ROMANIA, ca o dovadă a atingerii unui anumit standard în domeniul IT. Permisul ECDL este valabil pe o perioadă nedeterminată.


Cum pot verifica autenticitatea Permisului ECDL?

Autenticitatea unui Permis ECDL se poate verifica printr-o solicitare în acest sens trimisă la adresa: office@ecdl.ro  sau prin telefon: 021.316.99.22 specificând codul numeric personal (CNP), numele/prenumele şi seria permisului care se doreşte a fi validat. 

Ce se întâmplă dacă am achiziţionat un Card de aptitudini ECDL?

entru a finaliza perioada de tranziţie de la Programul ECDL v5.0  către  Noul Program ECDL lansat în septembrie 2013 şi pentru ca toţi candidaţii să beneficieze de avantajele Noului Program ECDL (de exemplu, seria de înscriere generală unică are o perioadă de valabilitate nedeterminată şi permite susţinerea în contul ei a oricărui modul ECDL), se aplică următoarele pentru candidaţii cu card de aptitudini ECDL achiziţionat:

·     cazul candidatului care are un card de aptitudini de bază cu preţ întreg alocat şi nu a susţinut niciun examen în contul lui: candidatul are posibilitatea de a activa cardul (prin susţinerea de examene în contul acestuia) până la 31.03.2015. După această dată, cardul nefolosit nu va mai putea fi activat/folosit, iar ECDL ROMANIA oferă posibilitatea de a fi înlocuit cu serie de înscriere generală unică tip preţ întreg, contra unei taxe de înlocuire.

·     cazul candidatului care are un card de aptitudini de bază cu preţ redus alocat şi nu a susţinut niciun examen în contul lui: candidatul are posibilitatea de a activa cardul (prin susţinerea de examene în contul cardului) până la 31.03.2015.  După această dată, cardul nefolosit nu va mai putea fi activat/folosit, iar ECDL ROMANIA oferă posibilitatea de a fi înlocuit cu serie de înscriere generală unică tip preţ redus; serviciul de înlocuire este gratuit şi suportat de ECDL ROMANIA.

·     cazul candidatului care are un card de aptitudini de bază activat (a susţinut examene ECDL în contul cardului de aptitudini): candidatul continuă să susţină examene ECDL până la absovirea modulelor aferente cardului de aptitudini şi obţinerea Permisului ECDL tip vechi. ECDL ROMANIA recomandă susţinerea şi promovarea modulelor 1 (Concepte generale ale tehnologiei informaţiei), 2 (Utilizarea computerului şi organizarea fişierelor) şi 7 (Informaţie şi comunicare), aferente programei analitice v5.0, într-un termen cât mai scurt posibil, până în data de 31.03.2015

webmaster Prof. Maga Cristinel magacristi@yahoo.com
OVIDIUS ECDL TEAM 2005-2015 ©