Profesorii de limba franceză de la Liceul Teoretic ,,Ovidius” au încheiat luna octombrie cu o serie de stagii naţionale ce au răspuns procesului continuu de învăţare, oferind principii pedagogice interactive in predarea şi proiectarea orelor de limba franceză.  A facilitat un schimb de experiență cu colegi din alte județe ale României, în cadrul atelierelor și a momentelor comune de reflecție.

 Prima formare naţională s-a desfasurat in perioada 11 -14 octombrie, cu durata de 12 ore, n format on-line , pe platforma  Zoom si a avut ca tema ’’La différenciation pédagogique : propositions pour gérer l’hétérogénéité des classes’’ ( ,,Diferentierea pedagogică : propuneri pentru gestionarea eterogeneitatii claselor”), curs realizat în temeiul prevederilor Memorandumului de Parteneriat privind cooperarea în domeniul educației în cadrul strategic al Francofoniei -2015-2022 și în cadrul activităților de formare organizate în programul „Usage et rayonnement du français” al Organizației Internaționale a Francofoniei( OIF), Centrul Regional pentru Europa Centrală și Orientală (CREFECO) din Sofia, în colaborare cu Ministerul Educației din România.

Dascălii constănţeni, alaturi de alţi profesori de limba franceză din sudul ţării, au fost coordonaţi şi formaţi de PIERRE –YVES ROUX, formator şi expert la Centrul Naţional de Studii Pedagogice (Centre National d’Études Pédagogiques, CIEP, France Education International) şi Constantin Giosu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Judeţean (ISJ), Botoşani , profesor la Colegiul Național A.T. Laurian, Botoșani.

Stagiul a fost deschis de Manuela-Delia Anghel, Inspector general în Ministerul Educației Naționale, de limba franceză şi corespondent CREFECO pentru România. ,,Fiind centrat pe abordarea acţională, scopul principal al stagiului a fost dezvolarea conpetenţelor definite în Cadrul European de Referinţă pentru Limbi. Pentru noi, profesorii participanţi, a fost o oportunitate deosebită deoarece am putut avea acces la un stagiu de perfecţionare la nivelul celor desfăşurate în străinătate, dar de data aceasta la noi în ţară”, a explicat doamna inspector Manuela Anghel.

 Am participat în calitate de cursant, alături de colega mea Lavinia Gheorghiu, profesori şi studenţi stagiari de limbă franceză din partea de sud a României.

Cursul a fost interactiv, conceput pe informaţii si foarte multe exemple practice, urmate de ateliere în care fiecare participant a raspuns printr-un « porte-parole » la cerinţele formatorului.     Am învăţat cum să gestionăm o clasă eterogenă de elevi, cum să analizăm şi să identificăm problemele de învăţare ale elevilor prin strategii de remediere adecvate şi eficiente, cum să ne adaptăm prin metode şi activităţi moderne, dinamice nevoilor acestora şi cum să punem în practică eterogenitatea unei clase.  Principiul care stă la baza acestei abordări diferenţiate este centrarea pe nevoile, interesele, ritmul şi profilul de învăţare al elevului.

Programul de instruire   diferenţiată  al elevilor   se distinge prin  noutatea  şi  valoarea  formativă  introdusă    la  nivelul  strategiilor  de  formare  utilizate,  care   îmbină   abordarea   frontală   cu cea   pe   grupe   de   lucru   şi   individuală, valorificând   în   egală   măsură   învăţarea   pe   echipe,   sarcinile   de   lucru   individuale,   asigurarea   de   suport   tehnic   şi   ştiinţific   continuu   din   partea   formatorilor,   în   cadrul   temelor   practice   realizate   pe   platforme   on-line sau  învăţare faţă în faţă.

După această formare, am realizat un raport ce conţine analiza detaliată a acesteia, iar în cadrul catederei am diseminat informaţia,  experimentând la clasă cele învăţate.