Elevii din trupa de teatru francofon Amphithéâtre au fost premiați la festivalul Amifran, Arad

Elevii din trupa de teatru licean francofon, Amphithéâtre, a Liceului Teoretic Ovidius, a fost premiată la festivalul internațional de teatru francofon Amifran, desfășurat în Arad, în perioada 20-26 octombrie 2018.

Pentru aceast festival, ovidiștii au pregatit piesa de teatru Théâtre Décomposé, scrisă de Matei Vișniec. Ca de fiecare dată, de peste 20 de ani, părinții spirituali ai trupei de teatru francofon, Amphithéâtre, profesorii Maria și Cornel Andreșoiu, Mimi și Maître, cum îi numesc cu mult drag cei de la trupă, au fost alaturi. Sufletul piesei a fost Maria Andreșoiu, cea care se ocupă de alegerea repertoriului pentru festival, selectează elevii pentru rolurile ce urmează a fi jucate și participă cu dăruire inepuizabilă la repetițiile elevilor.
La acest festival au participat cincisprezece elevi ovidiști, Pavalache Andra, Tatu Ștefan (XIB), Stereciu Teodora (XC), Ancuța Sabina, Bădică Andreea – Bianca (XD), Ceaușu Alexia-Maria, Fortunescu Oana – Alexandra (XF), Linea Ioana – Valentina, Enuc Iulia, Rus Andrei, Salahoru Cristian (XG), Cîinoiu Dana – Maria, Nehoianu Elena (IXC), Maclinschi Andra – Nicoleta, Trepteanu Maria – Alexia (IXF), îndrumați și de doamna profesor Lavinia Gheorghiu coordonator al proiectului, suținută în acest demers de Cristina Anghel, directorul liceului teoretic Ovidius, precum și de Carmen Bucovală, directorul adjunct a liceului teoretic Ovidius.

Cîinoiu Dana – Maria (IXC), declară: „Din punctul meu de vedere, experiența festivalului Amifran trebuie trăită cel puțin o data in viata pentru a fi înțeleasă în întregime. Datorită acestui festival organizat cu seriozitate și simt de răspundere, am avut oportunitatea de a-mi face prieteni noi din țări precum Canada, Cehia și Rusia, dar și din toate colțurile României. Totodata am reușit sa ma bucur de tot ceea ce înseamnă teatru, cu bune și mai puțin bune, având șansa de a-mi petrece ore întregi în incinta teatrului “Ioan Slavici” din Arad, fie urmărind piese de teatru, fie participând la ateliere, fie interacționând cu ceilalți participanți. Acest festival mi-a arătat ce înseamnă pasiune, devotament și lucru în echipa și le mulțumesc doamnelor profesoare Lavinia Gheorghiu și Maria Andresoiu și echipei Amphithéâtre pentru suport.”

Stereciu Teodora (XC), declară: „Amifran ne-a făcut să ne strângem din toate părțile lumii pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad. Acest festival le oferă participanților amintiri cu adevărat unice. Ne-am făcut prieteni, am râs, am plans, am dansat, am cântat, am aplaudat iar și iar, am exersat vorbitul în franceză, și… am jucat. Am jucat doar de dragul de-a juca. Pentru majoritatea membriilor trupei Amphithéâtre a fost prima dată când au luat parte la acest festival. Așteptările noastre? Au fost depășite cu mult. Într-adevăr, nu poți înțelege pe deplin farmecul unei astfel de experiențe până nu te afli în mulțimea de români, ruși, cehi, bulgari, italieni, canadieni și unguri, toți uniți de pasiunea comună pentru teatru și pentru limba franceză. “Viens voir les comédiens/ Les musiciens/ Les magiciens/ Qui arrivent”(Charles Aznavour), vino la Amifran!”

Ceaușu Alexia-Maria (XF): „După părerea mea, Festivalul International Amifran organizat la Arad 2018 a fost o experiență uluitoare, pentru că a fost un prilej de a-mi face prieteni noi din toate colțurile țării: Târgu-Jiu, Huedin, București, Sighetu Marmației, Cluj-Napoca, dar și din mai multe țări. De asemenea, am avut plăcerea de a admira talentul fieărei trupe în parte și de a mă bucura de spectacolul oferit, dar în același timp și de organizarea exceptională a acestui festival. Consider că această experiență, pentru mine, este unică, deoarece nu este ușor să transmiți emoție prin intermediul limbii franceze, însă munca întregii trupe Amphiteatre a fost rasplatită cu ropote de aplauze, ceea ce mă determină să continui să fac ceea ce-mi place. Multumiri organizatorilor acestui festival, dar și doamnelor noastre profesoare, care de luni bune sunt alături de noi și ne îndrumă pașii spre frumos, spre tainele teatrului francofon.”

Rus Andrei (XG), declară: „Din perspectiva mea, a fost o experiență unică ce-mi va rămâne sub forma unei amintiri foarte plăcute, mult timp de acum înainte. Cadrele didactice și organizatorii au reușit să întemeieze o familie și să creeze o atmosferă impresionantă la acest festival, iar participanții și activitățile au fost foarte bine alese. Locația este superbă, iar orașul și arhitectura clădirilor lui sunt de vis. Sunt sigur că voi încerca să particip și în următorii ani ! BONNE CHANCE ET VIVE LE THÉÂTRE FRANCOPHONE!!!”
Întoarcerea la Constanța este presărată de amintiri frumoase îmbinate cu multe emoții, aplauze și lumina reflectoarelor, dar și dorința de a o lua de la capăt pentru noi provocări oferite de participarea la următorul festival francofon, pe care elvii l-au ales pentru acest an școlar, și anume cel de la Pecs, Ungaria, unde doresc să se prezinte cu același entuziasm ca la festivalul de la Arad.