Liceul Teoretic “Ovidius” a fost înfiintat în 1955 sub denumirea de Scoala Medie Nr. 3 primul asezamânt al scolii fiind în strada Mihai Eminescu nr. 11, unde a functionat timp de patru ani, pâna în 1959. Directorii institutiei în perioada 1 septembrie 1955 – 1 septembrie 1959 au fost profesorii Alexandru Stefanescu, Sever Baltac si Ion Lungu. Scoala cuprindea ciclul primar si liceu zi si seral, oferind elevilor un minim necesar studiului, precum si un laborator de fizics si altul de chimie, o biblioteca, teren de baschet, internat de fete, cantina si o caruta cu cal.
Din data de 1 septembrie 1959 locasul de învtamânt îsi schimba adresa pe Bulevardul Mamaia nr.124-126 – actuala cladire a Universitaii “Ovidius”, sediul vechi. Aici va ramâne numai doi ani pâna în 1961, directorul institutiei fiind acum profesorul Ion Lungu. Dotarea este mult mai buna – 40 de sali de clasa, un teren de sport, o sala de festivitai, 2 laboratoare de fizica, 1 laborator de chimie si altul de biologie, biblioteca, 2 ateliere de practica.
La 1 septembrie 1961 liceul se muta în sediul actual din Stradela Basarabi nr.2, tot sub denumirea de scoala medie nr.3, cu acelasi director – profesorul Ion Lungu. Fiind o zona periferica, în apropierea garii, o mare parte din elevi venea din localitatile din apropierea Constantei, astfel ca pentru constanteni institutia devine “liceul cu elevi saraci si navetisti”. Scoala Medie Nr.3 are acum 24 de ssli de clasa, biblioteca, un laborator de fizica, unul de chimie si altul de biologie, 2 ateliere de practica, statie de radio-amplificare si autobuz.
Intre anii 1965 -1966 Scoala Medie Nr.3 îsi schimba titulatura în Liceul nr. 3 , învatamânt de 12 ani. Din 1972 pâna în 1976 liceul va purta neoficial denumirea de Liceul nr. 3 “Ovidius” . In anul 1973 începe constructia aripii noi ce include 2 laboratoare de fizica, 2 laboratoare de chimie si unul de biologie, un cabinet de stiinte sociale si un cabinet fonic. Se construiesc sala de sport, sala de gimnastica si 10 ateliere.
Dupa 1973, transformarea în licee cu profil teoretic, va determina modificari privind structura anului scolar si a planurilor de învatamânt. Din acest moment liceul îsi cladeste traditiile pentru ca, desi tânar în comparatie cu alte unitati scolare, cunoaste o crestere continua, ajungând în scurt timp unul dintre cele mai cautate unitati scolare din orasul Constanta.
Din anul 1978, liceul îsi schimba din nou denumirea devenind Liceul de Matematica – Fizica Nr.1, iar din 1982 pâna în 1990 devine Liceul Industrial Nr 10. In aceasta perioada se inaugureaza aripa noua si sala de festivitati.
Anul 1990 înseamna pentru evolutia acestei institutii schimbarea definitiva a numelui în Liceul Teoretic “Ovidius” – pe baza Hotarârii Guvernului nr.521 din 12 mai 1990.
Faptul de a fi astazi unul dintre liceele de frunte ale Constantei se datoreaza muncii constante a profesorilor de ieri si de astazi ai liceului care au stiut sa îsi slujeasca cu devotament meseria.