ERASMUS+, conectare la viitor prin învățare

În luna aprilie 2023, șase profesori ai Liceului Teoretic „Ovidius” au participat la mobilitatea de formare de tip job shadowing din cadrul proiectului Erasmus+. Activitatea s-a desfășurat la Instituto Technico Industriale Statale „Giuseppe Omar” din Novara, Italia. Programul Erasmus+ a avut două fluxuri de mobilitate, primul axat pe Integrarea disciplinelor socio-umane și artelor în context STEM, iar obiectivul celui de-al doilea a vizat Incluziunea și metodele moderne de predare în context european.

            Stagiul de observare a constituit o  oportunitate de dezvoltare profesională, culturală și socială, proiectată într-un context internațional menit să faciliteze contactul direct cu un alt sistem de învățământ. Grupul de profesori ovidiști – Cristina Anghel, Elena Nistor, Crina Pavlicu, Nadina Dima-Aldea, Deniz Trifan și Florentina Ionescu – au experimentat această incursiune cultural-educativă cu maximă curiozitate și deschidere, pornind de la premiza că educația ne unește și ne aduce împreună în învățare.

            La finalul programului, s-a stabilit  ca parteneriatul să devină puntea între culturile europene și conexiunea cu colegii din Novara să se  dezvolte prin activități comune, prelungind experiența interesantă și incitantă concretizată într-un demers analitic și comparativ ce implică atât dimensiunea multiculturală, cât și cea transdisciplinară  necesare procesului instructiv-educativ și favorizând incluziunea școlară.

Mulțumim gazdelor noastre din Italia, domnului director, profesor Francesco Ticozzi, doamnei profesor de fizică Alina Popescu, mentorul și persoana de contact, profesorilor școlii care ne-au acordat tot sprijinul pentru buna desfășurare a mobilității Erasmus+.