Experiență franceză la Liceul Teoretic „Ovidius”

În anul școlar 2022-2023, Liceul Teoretic „Ovidius” derulează proiectul Erasmus+ 2022-1-RO01-KA121-SCH-000061230, Erasmus+ Learning Programme for Activities in Group Mobility of School Pupils, cu titlul „Hărțile cunoașterii”.

În perioada 02-08 aprilie 2023, doisprezece elevi au participat la o mobilitate derulată la liceul Jean de La Fontaine, Château-Thierry, Franța însoțiți de către prof. Lavinia  Gheorghiu și prof. Bogdan Mihai.

Elevii au avut oportunitatea de a cunoaște elevii francezi în școala acestora, desfășurând împreună activități specifice tematicii proiectului „Cunoașterea și folosirea vegetației locale”.

Proiectul are ca scop principal creșterea capacității elevilor români și francezi de a recunoaște și de a folosi plantele din proximitate școlii și zonei în care locuiesc. Activitățile făcute în acest sens au fost de colectare a plantelor, de recunoaștere și de descriere a acestora cu ajutorul aplicației „PlantNet”, vizitarea culturilor de viță de vie din regiune, elevii fiind ghidați și de liceeni care studiau despre aceasta. Vizitarea unei parfumerii pedagogice a fost o altă activitate, în care elevii români au avut ocazia să miroasă și să ghicească diferite esențe provenite de la diferite plante, ca ulterior să-și compună propriul parfum, din esențele prezentate în laborator. O altă activitate interesantă a fost realizarea unui terrarium, unde elevii au putut cultiva propria lor plantă pe care o păstrează ca amintire.

Prin toate aceste activități, elevii au avut posibilitatea de optimizare a abilităților interpersonale, a autonomiei de învățare, a lucrului în echipă, precum și a învățării pe bază de proiect, îmbunătățindu-și în același timp aptitudinile de comunicare orală în limbile franceză și engleză. Elevii români a vizitat localitatea Château-Thierry, Franța, dar și din împrejurimile acesteia, precum Château de Chantilly et orașul istoric Reims, intrând în contact cu cele mai importante obiective turistice din zonă, cu patrimoniul cultural și cunoscând mai bine istoria și tradițiile locale.