Black Sea Cultural Animation Program

În zilele de 14 si 15 Februarie 2013 a avut loc la Dobrich, Bulgaria, întâlnirea finală a proiectului “Black Sea Cultural Animation Program: Pilot model for mobilizing the common cultural characteristics for creative destination management in the Black Sea Basin”.
Dea lungul proiectului au fost studiate politicile, strategiile, modelele și practicile existente în domeniul animației culturale în țările partenere. A fost create o bază de date care include 84 de obiective culturale, clasificate în patru categorii: obiceiuri ți tradiții, situri culturale și peisaje; expoziții și târguri; festivaluri. Pe site-ul proiectului a fost creat un tur virtual “Patrimoniul cultural al Marii Negre”, care constă în patru rute: obiceiuri și tradiții; situri culturale și peisaje; expoziții și târguri; festivaluri. A mai fost realizat și publicat un catalog cu titlul “patrimoniul cultural al Marii Negre”, care include obiectivele culturale incluse în baza de date și în turul virtual.

A fost realizat un program educațional interdisciplinar de pregătire profesională cu titlul “Animația culturala”, în care au fost încorporate și programe de formare la distanță. A fost organizată o Academie de Vară pe tema animație culturală la Dobrich, Bulgaria, între 28.05.2012 si 10.06.2012 la care au participat 57 de persoane, și un program pilot de testare a cursului de formare la distantă la Edirne, Turcia, cu 20 de participanți, intre 11 si 18.11.2012. Site-ul proiectului a înregistrat peste 30 000 de vizite —  www.culture-animation.net. S-a stabilit o retea pentru animația culturală în regiunea Mării Negre cu un centru și patru puncte de contact.

Cel mai popular eveniment de promovare din cadrul proiectului a fost festivalul International  “Patrimoniul cultural al Marii Negre – granițe comune, soluții comune, organizat la Dobrich, Bulgaria, timp de 5 zile, si care a adus împreună peste 90 de participant si 500 de vizitatori. In timpul festivalului s-au organizat demonstrații de meșteșugărie, spectacole, expoziții, dar și prezentări culinare din partea tarilor participante Armenia, Bulgaria, Georgia, Romania și Turcia. La sfârșitul festivalului a fost organizată o masa-rotunda cu tema “Animatie-Arta-Turism: provocări pentru administrația bunurilor culturale și educația pentru cultură”.

La acest proiect, Liceul Teoretic “Ovidius” Constanța a fost partener alături de Institutul Internaţional de Management, Dobrich, Bulgaria; Directoratul Naţional pentru Educaţie, Edirne, Turcia; Asociația “Tineri pentru realizare”, Yerevan, Armenia; Centrul georgian pentru artă şi cultură, Tbilisi, Georgia; Şcoala vocaţională anatoliană pentru turism, Edirne, Turcia; Colegiul Universitar Internaţional, Dobrich, Bulgaria. Proiectul s-a desfășurat în perioada 2011-2013 și a fost finanțat de Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre.