„Parlez Vous Global” sau ce înseamnă să fim diferiți dar egali

Joi 10.12.2015, la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” din București a avut loc Seminarul Național din Cadrul proiectului “Să vorbim global despre educație pentru  dezvoltare, migrație și cetățenie globală” la care au participat profesori din Buzău, București, Prahova, Constanța fiind reprezentată de 14 profesori din școli participante la proiect și doi reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Seminarul a avut ca scop prezentarea rezultatelor finale ale proiectului, diseminarea rezultatelor la nivelul școlilor implicate și decernarea diplomelor profesorilor participanți.

Proiectul desfășurat în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2015 a fost implementat de Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și și-a propus să dezvolte competențele cadrelor didactice și elevilor cu privire la problema dezvoltării globale, prin integrarea temei migrației și a cetățeniei globale în curriculum-ul școlar.

Șase profesori de la Liceul Teoretic “Ovidius” au participat la cursuri de formare, au elaborat planuri de lecție și au introdus în cadrul disciplinelor predate discuții legate de migrație și educație globală. Planurile de lecție, dar și diferite materiale și instrumente de lucru sunt puse la dispoziție pe website-ul proiectului www.parlezvousglobal.org și sunt menite să-îi ajute pe profesori să dezvolte lecții pe teme de migrare și cetățenie globală cu proprii elevi.

„Posibilitatea de a discuta cu elevii despre prejudecăți față de tinerii care învață sau lucrează în alte țări și încearcă să se integreze într-un mediu nefamiliar, a însemnat atât pentru mine cât și pentru elevi, depășirea stereotipurilor și deschiderea către atitudini pozitive într-o realitate în care migrația și cetățenia globală aduce mari provocări” a declarant prof. Anca Lazea, participantă la proiect.