Comemorarea victimelor Holocaustului
Elevii Liceului Teoretic „Ovidius”, însoțiți de d-na prof. de istorie Elena Nistor, au participat, sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 11.00, la activitatea desfășurată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru a comemora victimele Holocaustului din județul Constanța.
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România, în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC), a organizat o dezbatere pentru a ne aminti și înțelege tragedia evreilor și romilor din județul Constanța, prin cuvinte și prin imagine.
Au dialogat cu elevii: Ana
Bărbulescu, cercetător științific la Institutul
Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ și
conferențiar universitar, Universitatea din București;
conf. Univ. dr. Daniel
Citirigă, Prodecan, Facultatea de Istorie și Științe Politice,
Universitatea „Ovidius” din Constanța; Paula Iordan, profesor de istorie, Liceul Teoretic “George
Călinescu”, Constanța;
reprezentanții elevilor de la Liceul Teoretic „Ovidius”,
Liceul Teoretic „George Călinescu” și Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan
Cuza” din Constanța. Moderator: Răzvan
Chiruță, redactor-șef PRESShub.
Ulterior, de la ora 12:30, în Piața Ovidiu, a avut loc vernisajul expoziției „𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 din România”. Expoziția de bandă desenată a fost realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale. La realizarea panourilor au participat elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic „Ovidius”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.
Echipa Liceului Teoretic „Ovidius”, care a colaborat la realizarea panourilor, a fost alcătuită din elevele Văduva Andreea-Alexandra și Ionescu Sara-Yael sub coordonarea d-nei prof. Elena Nistor.