Festivalului de Cultură și Civilizație Românească „Românașul” – 2024
Vacanța binemeritată a elevilor ovidiști presupune și participarea la proiecte menite să le aducă bucurie și să le înlesnească învățarea în afara sălii de clasă.
În perioada 1-6 iulie 2024, un grup alcătuit din cinci elevi ai Liceului Teoretic ,,Ovidius” a participat la a XII-a ediție a Festivalului de Cultură și Civilizație Românească „Românașul”, desfășurat la Iași. Invitația a venit din partea Școalii Gimnaziale „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, instituția care a organizat evenimentul, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Asociația „PROHASDEU”, Palatul Copiilor Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa de Cultură a Studenților Iași și Asociația „Communio”.
Iubitori ai folclorului și tradițiilor autentic românești, autoritățile, profesorii, părinții și elevii implicați în proiect au pus la dispoziția publicului ateliere la care a putut participa pentru a descoperi ocupații păstrate de-a lungul secolelor: olărit, cusut, țesut, pictura icoanelor pe sticlă, pictură radițională, încodeiatul ouălelor, tapiserie, confecționarea măștilor populare și prelucrarea lemnului, dansul popular.
Pentru dobrogenii ajunși în Iași, emoțiile s-au împletit, constant, cu nerăbdarea și curiozitatea. Implicați, pe rând, în activitățile desfășurate de-a lungul celor șașe zile de veritabilă tabără de cultură și civilizație, copiii au descoperit încântarea de a lucra cu mâinile, în timp ce simțurile și spiritul se puneau în slujba lucrului bine făcut. De la vase de lut, la semne de carte cusute, la icoane pe sticlă, ouă ,,închistrite,, sau melodii prinse la prima audiție, fiecare zi a adus noi experiențe, atent îndrumate de meșteri populari și de profesori de specialitate. Serile au completat și răsplătit eforturile tuturor cu spectacole susținute de ansambluri venite din toate colțurile României, din Republica Moldova și Ucraina.
Tururile culturale au completat imaginea pe care elevii și-au făcut-o despre orașul-gazdă. Pașii au coborât pe Copou pentru a ajunge, pe rând, la bojdeuca lui Ion Creangă, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în Sala Pașilor Pierduți și la picturile lui Sabin Bălașa, în biblioteca Universității Tehnice “Gheorghe Asachi”, impresionantă prin aspectul ei, specific secolului al XIX-lea, în Aula Carmen Sylva. Apoi, rând pe rând, au ajuns la casa în care a locuit Veronica Micle, la Muzeul “Vasile Pogor” – Casa Junimii, la Palatul Culturii sau la Mitropolia Moldovei.
Săptămâna s-a încheiat cu spectacolul Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, de Matei Vișniec, în regia Anei Hegyi, jucat pe scena Ateneului Național Iași.
Copiii au pornit spre casă cu recunoștință față de tot ce a însemnat pentru grupul ovidist experiența întâlnirii cu arta, tradiția și istoria, așa cum sunt ele reprezentate de urbea moldavă, cu mulțumiri adresate fiecăruia dintre cei care au rupt din timpul lor pentru a-i ajuta să se conecteze cu oamenii și locurile descoperite.