Romania@CERN – Open Symposium 2023

Miercuri, 11 ianuarie 2023, elevii Liceului Teoretic „Ovidius” au participat la evenimentul Romania@CERN – Open Symposium 2023, organizat de Institutul de Fizică Atomică împreună cu Facultatea de Fizică a Universității din București,  ce va avea loc cu ocazia întrunirii Comitetului Științific Internațional Consultativ (International Scientific Advisory Board – ISAB) în vederea evaluării progresului înregistrat de cele 12 proiecte finanțate în cadrul Programului CERN-RO prin care România participă în prezent la experimentele CERN – Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare, Geneva.

Simpozionul a marcat aniversarea a 10 ani de la înființarea ISAB, moment de referință pentru îmbunătățirea substanțială atât a procesului de evaluare a proiectelor, cât și a activității de consiliere privind cooperarea României cu CERN, acestea desfășurându-se în prezent la standarde cu adevărat internaționale.

Prima parte a simpozionului a cuprins două lecții invitate, destinate unei largi audiențe, susținute de Dr. Cristinel Diaconu, Centrul de Fizica Particulelor Elementare din Marsilia, și Prof. John Harris, Universitatea Yale. Acestea au fost urmate de două scurte prezentări privind proiectele de cercetare prin care România participă la experimentele CERN și respectiv programul educațional CERN.