TO SIR, WITH LOVE

Cu greu ne putem lua rămas bun de la Domnul Profesor Mircea Cojocaru – Cojo, cum lui însuși îi plăcea să spună. Dar suntem nevoiți să o facem. Plecarea domnului profesor spre eternitate ne îndeamnă să ne oprim o clipă și să privim înapoi la viața liceului, care s-a împletit cu a sa.

Domnul profesor Mircea Cojocaru a ales să vină în acest liceu în 1968, cu repartiție ministerială (“pe medie”), fiind absolvent al Universității “Al.I. Cuza”, Iași. Din 1968 până în 2011 viața domnului profesor a fost în și pentru liceul Ovidius. Era născut să fie profesor – nu doar să predea, ci să și îndrume, să inspire. Profesor pentru mii de elevi, diriginte pentru 10 generații, domnul profesor Mircea Cojocaru le-a călăuzit pașii tuturor, nu doar în misterele limbii engleze, ci și în viață.

O prezență remarcabilă, care și-a pus amprenta asupra învățământului dobrogean, domnul profesor Mircea Cojocaru s-a dovedit a fi un model (greu de urmat, dar care încă inspiră) pentru mulți profesori de limba engleză.

Ca diriginte, a știut mereu ce să spună și cum să spună fiecăruia: și celor care aveau nevoie de îndrumare, și celor care nu știau că aveau nevoie de cuvintele sale. Acesta este unul din motivele pentru care ne vine foarte greu să povestim despre Cojo. A dăruit atâtor oameni sfaturi și vorbe înțelepte, cu umor subtil, atât cât trebuie, cu erudiție, cu mult tact, încât acum ne vine greu să ne oprim la doar una din “zicerile” lui. La fel de greu ne este să comprimăm în câteva rânduri o viața de Om, o viață de Profesor.

Domnul profesor îi spunea cu ani în urmă uneia dintre colegele sale: “De fapt să fii profesor înseamnă să îți dai seama de un singur lucru: copiii știu mai multe decât credem noi, profesorii, dar mai puține decât cred ei. Secretul este să găsești acel punct de echilibru.” Domnul profesor Mircea Cojocaru cu siguranță l-a descoperit. Și-a iubit elevii, i-a prețuit și i-a făcut prieteni. De aceea este iubit și respectat de toți cei care au învățat de la el. 

 Pentru o viață petrecută la catedră în Liceul “Ovidius” și alături de elevii săi îi spunem încă o dată

TO SIR, WITH LOVE