Elevii din trupa de teatru francofon Amphithéâtre a Liceului Teoretic Ovidius premiați la festivalul Amifran

Elevii din trupa de teatru licean francofon a Liceului Teoretic Ovidius, Amphithéâtre, au participat la festivalul internațional de teatru francofon Amifran, desfășurat în Arad, în perioada 12-18 octombrie 2019.

Pentru aceast festival, ovidiștii au pregatit piesa de teatru La Farce du pâté et de la tarte, aranjată în versuri moderne de Gassies Des Brulies. Ca de fiecare dată, de peste 20 de ani, părinții spirituali ai trupei de teatru francofon, Amphithéâtre, profesorii Maria și Cornel Andreșoiu, Mimi și Maître, cum îi numesc cu mult drag cei de la trupă, au fost alaturi.

La acest festival au participat 21 de elevi, de la Liceul Teoretic Ovidius și 2 elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân: Bolat Tayfun, Grasu Costin Alexandru (IXB), Buiculescu Mihai Sebastian (IXD), Rus Matei, Til Robert – Iohan (IXF), Podaru Giulia, Drăgoi Ana-Maria, Minea Teodora-Maria (XB), Dinu Lorena, Calila Ipek (X C.N.M.B.), Cîinoiu Dana – Maria, Nehoianu Elena, Mihăilescu David Leonard (XC), Maclinschi Andra – Nicoleta (XE), Trepteanu Maria – Alexia (XF), Stereciu Teodora (XIC), Ancuța Sabina, Bădică Andreea – Bianca (XID), Ceaușu Alexia-Maria (XIF), Linea Ioana – Valentina, Enuc Iulia, Rus Andrei, Salahoru Cristian (XIG), îndrumați de prof. Lavinia Gheorghiu coordonator al proiectului, suținută în acest demers de prof. Cristina Anghel, directorul liceului teoretic Ovidius, precum și de prof. Carmen Bucovală, directorul adjunct al Liceului Teoretic Ovidius.

 „Chiar dacă este primul an când particip la festivalul de teatru francofon de la Arad, am simțit emoția festivalului, am înțeles cât suflet se pune pentru a regiza și juca o piesă și totodată am trăit bucuria de a participa la acest festival. Am legat multe conexiuni, prietenii cu alți adolescenți din alte orașe  prin intermediul atelierelor. Din punctul meu de vedere, fiecare participant la festival a fost foarte ospitalier și m-au făcut să mă simt ca și cum nu era prima oară când pășeam în teatrul Ioan Slavici, din Arad.”(Rus Matei)

„Festivalul de teatru francofon de la Arad a fost o experiență uimitoare, atât pentru cei care au participat pentru prima oară, dar și pentru cei care au participat în anii anteriori.”(Salahoru Cristian)

„Pentru mine, echipa Amphithéâtre a reușit într-un timp foarte scurt să devină o a doua familie. Ma bucur nespus de mult că am reușit să particip la festivalul Amifran, de la Arad unde am avut parte de o experiență teatrală extraordinară și greu de descris în cuvinte, ca actor dar și ca spectator. În același timp, am reușit să cunosc oameni cu care am trăit clipe de neuitat și pe care nu o să-i uit niciodată. Cum am mai spus, trupa Amphithéâtre este și va rămâne pentru mine, o a doua familie.”(Mihăilescu David Leonard)

„Acest festival a fost interesant pentru că am conoscut multe persoane noi, dar în egală masură mi-au placut și atelierele (de exemplu, atelierul meu a fost despre mișcările în spațiu și expresiile făcute în teatru). Mi-au placut toate piesele de teatru jucate dar cel mai mult m-a impresionat piesa celor din Slobozia, deoarece au abordat o temă profundă într-o manieră comică. Pentru a concluziona, acest festival a fost extraordinar! În același timp sunt foarte tristă deoarece acesta a fost ultimul meu festival de la Arad și îmi va lipsi enorm….”( Linea Ioana – Valentina)

„Mi-a făcut o deosebită plăcere să mă reîntorc la acest festival. Mi-am reîntalnit vechii prieteni și am văzut piese de teatru jucate cu drag de aceștia, cu un mesaj aparte și care reflectă aspecte importante din viata noastră de zi cu zi și pe care uneori le ignoram. Însă, vreau să le mulțumesc din toata inima profesorilor coordonatori, domnilor Maria și Cornel Andresoiu, dar și doamnei profesoare Lavinia Gheorghiu, pentru ca ne dezvaluie tainele teatrului francofon și ne insuflă plăcerea de a juca mereu piese noi, inspirate și cu un mesaj profund, mai ales pentru tânara generație. A fost o experientă minunată și îmi voi aduce aminte de ea cu drag.”(Ceaușu Alexia-Maria)

„Săptămâna în care am fost plecată în Arad pentru Festivalul Amifran a fost una dintre cele mai memorabile, emoționante și minunate din viața mea. Am creat niște amintiri de neuitat împreună cu trupa și am dat ce a fost mai bun din noi când a venit momentul spectacolului. Am trecut prin multe experiențe împreună cu membrii trupei cu suișuri și coborâșuri, dar am ramas uniți. La spectacolul de deschidere, trupa Amifran, pur și simplu, a ridicat toată sala în picioare, cu lacrimi în ochi, reușind să empatizeze cu publicul și să transmită emoții și sentimente de nedescris. La finalul festivalului, Amifran a interpretat o piesă de comedie, dar care tot a stârnit lacrimi, din moment ce festivalul era pe sfarsite.”(Calila Ipek)

„Experiența mea cu teatrul francofon poate fi exprimată prin citatul Teatrul este pentru mine o tentativa de a trai viata pe care nu o trăiesc de George Banu. Teatrul este o artă care, din păcate, în secolul nostru, nu mai este atât de apreciată de publicul tânăr, acesta preferând cinematografia. Dar, cele doua diferă. Teatrul provoacă publicul să se implice la experiență, atât mintal cât și emotiv formându-se o conexiune între actori și public. Din acest motiv am fost profund entuziasmată să văd în cadrul festivalului Amifran, din Arad atâția adolescenți pasionați de arta teatrală cu care am reușit sa iau contact, descoperind oameni atât talentați cât și minunați. Tot ce semnifică acest festival este pură magie și reprezintă o oportunitate pe care mi-o doresc să o vadă cât mai multă lume și de care să se bucure cât mai mulți tineri.”(Podaru Giulia)

„Platon a spus că Viața trebuie trăită asemeni unei piese de teatru. Amifran ne-a oferit, timp de o săptămână, șansa de a descoperi înțelesul acestui citat celebru. Împreună, sub acoperișul teatrului clasic Ioan Slavici, din Arad, am reușit să fim noi înșine prin joc și joacă. Limba franceză a răsunat în tot centrul vechi al Aradului și ne-a ajutat să legăm prietenii cu francezi, bulgari, spanioli, cehi, unguri și sloveni. Pe parcursul festivalului, am învățat despre teatru ca știință și l-am simțit ca pe o artă. Amifran rămâne, cu adevărat, o experiență magică și unică pentru oricine îndrăznește să participe.”(Stereciu Teodora) Întoarcerea la Constanța este presărată de amintiri frumoase îmbinate cu multe emoții, aplauze și lumina reflectoarelor, dar și dorința de a o lua de la capăt pentru noi provocări oferite de participarea la următorul festival francofon, pe care elvii l-au ales pentru acest an școlar, și anume cel de la Napoli, Italia, unde doresc să se prezinte cu același entuziasm ca la festivalul de la Arad.

  • 2020 STEM Discovery campaign