Antreprenoriatul social – modalitate de formare a competențelor – Proiect Erasmus+

In zilele de 31 Martie și 1 Aprilie 2022, Liceul Teoretic „Ovidius” a organizat un eveniment de prezentare a rezultatelor intermediare ale proiectului Erasmus+ “Make Sense – Social Entrepreneurship for School Education”, alături de reprezentanți ai partenerilor instituționali din Italia (EULAB Consulting, Roma și Fondazione Monnalisa, Arezzo), Slovenia (Gimnazija Celje-Center), Irlanda de Nord (GEMS Northern Ireland Limited și Malone Integrated College, Belfast).

Cu acest prilej, a fost prezentată platforma educațională dedicată antreprenoriatului social dezvoltată în acest proiect și care reprezintă punctul de plecare în definirea unui curriculum ce urmează a fi implementat în anul școlar viitor în școlile partenere. Platforma de e-learning include 5 module, fiecare realizat de una din instituțiile grupate în consorțiul de proiect, care sunt structurate pe competențele ce urmează a fi dezvoltate (competențe interpersonale, de cetățenie activă, digitale și tehnologice, de antreprenoriat și economice), cursurile asociate fiecărui modul putând fi accesate la adresa https://liceulovidius.ro/makesense/. Liceul Teoretic “Ovidius” a fost reponsabil pentru realizarea modulului dedicat competențelor digitale si tehnologice, elaborat de prof. Alina Chirilă și prof. Alina Nițu, aceasta din urmă asigurând și dezvoltarea din punct de vedere tehnic a platformei. Componenta de evaluare a acestor competențe a fost asigurată de prof. Rodica Crăciun astfel încât utilizatorii platformei să poată primi un feed-back imediat după parcurgerea activităților de învățare.

Evenimentul a cuprins și prezentarea experiențele instituțiilor și asociațiilor locale, naționale  și regionale care au răspuns la invitația echipei de proiect de la Liceul Teoretic “Ovidius” de a-și împărtăși proiectele similare relevante. Prof.univ.dr. Eden Mamut, secretar general al  Rețelei Universităților de la Marea Neagră a prezentat participanților impactul activităților economice asupra mediului marin si necesitatea atingerii unei “creșteri albastre”, care să respecte echilibrele naturale, iar dna Daniela Marișcu, antreprenor, reprezentanta Romanian Business Leaders, i-a provocat pe elevii prezenți să găsească idei de business care să contribuie la dezvoltarea comunităților locale. Implicarea sectorului de afaceri în protecția mediului a fost abordată de dna Andreea Ionașcu, ce a prezentat proiectele de responsabilitate socială derulate de companii cu sprijinul ONG Mare Nostrum, iar Lorela Florescu  a arătat participanților care a fost drumul unui proiect extrem de important pentru Constanța, de la idee până la obținerea statutului de Capitală a Tineretului din România. Centrul de Resurse pentru Educație Economică, prin directorul său, prof. Victor Mihalașcu si prin prezentarea realizata de elevii Andrei Manea si Vanessa Cupșan, a arătat importanța existenței unui mentor în formarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor, iar dna Mihaela Belcin, reprezentanta Cluburilor Rotary, a prezentat inițiative concrete de antreprenoriat social, derulate în programe accesibile celor interesați, chiar în această perioadă.

Coordonatorul proiectului, prof. Carmen Bucovală, a spus “partenerii de proiect care au participat la această întâlnire au apreciat în mod deosebit calitatea platformei de e-learning realizate, ca și contribuția liceului nostru la dezvoltarea modulelor de curs și a instrumentelor de evaluare. În continuare, proiectul va asigura dezvoltarea unui curriculum de antreprenoriat social care va fi integrat in activitățile anului școlar viitor.”

Fotografii realizate de Gheorghe Andrei Marian

Multumiri, tuturor celor implicați în organizarea și derularea acestor evenimente!