“Belt and Road Teenager Maker Camp”

“Belt and Road Teenager Maker Camp” este un eveniment organizat de Asociația Chinei pentru Știință și Tehnologie (CAST) și Ministerul Științei și Tehnologiei din Republica Populară Chineză. La eveniment participă elevi din peste 50 de țări și regiuni. Evenimentul oferă elevilor oportunitatea de a coopera cu cei mai buni de vârsta lor la nivel internațional, de a împărtăși idei și de a studia cunoștințe din domeniul științelor și tehnologiilor. Țările participante au primit Kit-uri pentru construcția de microsateliți denumiți CubSat, și invitații la activități online.

Din colaborarea cu Liceul Teoretic „ Carmen Sylva” Eforie Sud, în acest an școlar, 2021-2022, Liceul Teoretic “Ovidius”  a primit un kit în vederea participării la activitățile organizate online și lansarea de microsateliți, evenimente specifice “Belt and Road Teenager Maker”.   Kitul conține dispozitive electronice (microcontrolere, senzori, stații radio, sisteme GPS), camera video pentru filmări la mare altitudine și un balon. Din dispozitivele puse la dispoziție elevii Bolocan Vlad Constantin, Neacsu Alesandro Ștefan, Badea Alin Florin, Ionița Mitran Ioana din clasa a XI-a C îndrumați de către profesor de fizică Poteră Mihaela Ramona, au asamblat CubeSat-ul.

CubSat-ul construit de noi este un microsatelit cu balon captiv, asemănător unui microsatelit în procent de 95%. Acesta a fost ridicat la 200 m altitudine în incinta aerodromului de la Tuzla vineri 19.11.2021, a filmat de la mare altitudine și a colectat date despre poziție, temperatură, umiditate, presiune, etc.