Educație STEM în cadrul proiectului Erasmus+ “Dialoguri” al Liceului Teoretic „Ovidius”

În perioada 28 Sept. – 4 Oct. 2022 s-a desfășurat una din mobilitățile proiectului “Dialoguri” al Liceului Teoretic „Ovidius”. Mobilitatea a fost realizată de 17 elevi și 3 profesori si a fost găzduită de Gimnajiza șCelje din Slovenia. Tema generală a  mobilității a fost centrată pe investigarea modalităților de realizare a educației științifice a elevilor, prin integrarea subiectelor complexe, precum dezvoltarea durabilă, în scopul dezvoltării competențelor de analiză multifactorială a impactului diferitelor activități umane.

Școala gazdă a organizat un program extrem de interesant, în care elevii români și sloveni au avut ocazia să lucreze împreună pentru realizarea unor proiecte legate de tematica energiilor regenerabile, utilizarea inegală a resurselor din diferite zone ale lumii, fast-fashion, conservarea biodiversității, mai ales în ecosistemele foarte vulnerabile (precum cele din peștera Postojna).

Istoria și cultura locală au fost reflectate de asemenea în activitățile propuse de elevii gazdă și au inclus vizite la obiectivele din regiunea Celje, permițând conectarea tradițiilor și găsirea punctelor comune. Logarska Dolina, una din cele mai frumoase zone din vecinătatea Alpilor, s-a constituit într-un imens laborator în aer liber, care a permis observarea unor caracteristici geografice și geologice deosebite.

Ultima zi a mobilității a fost desfășurata în compania cercetătorilor de la Institutul de Oceanografie din Trieste care i-au condus pe tinerii români și sloveni în vizita navei de cercetări polare “Laura Bassi” dar și în explorarea rezervației marine de la Miramare. În ambele situații, elevii au venit în contact cu diferite profesii din domeniul ingineriei, științele naturii, tehnologiilor. Continuarea acestei mobilități va avea loc în martie 2023, când tinerii sloveni vor vizita Constanța, având din nou ocazia de a se reîntâlni cu elevii Liceului Teoretic „Ovidius” și de a continua proiectele începute.