Elevii Liceului Teoretic ,,Ovidius’’ au sǎrbǎtorit Zilele Francofoniei

Îndrǎgostiți de limba francezǎ, elevii Liceului Teoretic ,,Ovidius’’ din Constanța au sǎrbǎtorit Zilele Francofoniei prin acțiuni variate, valorificând cele 10 cuvinte ale francofoniei din anul 2017. Concretizarea ideilor elevilor s-a realizat prin postere, desene și afișe.

Prima competiție din șirul celor dedicate limbii franceze a fost reprezentatǎ de Concursul Județean ,,Jeunes Francophones’’, unde echipajul ce a reprezentat liceul nostru a câștigat premiul I. A urmat participarea la Concursul Internațional ,,Plûme d’or’’, organizat de Alianța Francezǎ. Sǎrbǎtoarea s-a încheiat cu un spectacol dedicat acestei sǎrbǎtori în Aula Mare a Liceului ,,Ovidius’’, unde sunetul de chitarǎ a alternat cu muzicalitatea versurilor însoțite de monologul pieselor de teatru, dar și de dinamica melodiilor franțuzești.
Liceul nostru are o lungǎ tradiție în ceea ce privește teatrul francofon. Pǎrinții spirituali sunt profesorii Cornel și Maria Andreșoiu, sub coordonarea cǎrora trupa ,,Mini-Amphithéâtre’’ a prins viațǎ. Doamna Andreșoiu, Mimi, cum îi spun cu mult drag micii actori, este cea care se ocupǎ de alegerea repertoriului pentru festivalul la care urmează sǎ se prezinte trupa, selecteazǎ elevii pentru rolurile ce urmează a fi puse în scenǎ, participǎ la repetiții în vederea realizării spectacolelor.
Anul acesta micii francofoni din trupa de teatru a liceului, au interpretat piesa ,,Après la pluie, le beau temps!’’, cu care s-au prezentat la Festivalul Internațional de teatru francofon din Piano di Sorrento, Italia și pe care au jucat-o cu entuziasm cu ocazia Zilelor Francofoniei. A fost un melanj de imagine, sunet și culoare, sinestezie care a delectat simțurile auditoriului.