Goût de France

Alianța Franceză Constanța, împreună cu Institutul Francez din România și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, au organizat evenimentul “Goût de France”. La această manifestare, invitații au savurat momente memorabile în jurul unor preparate tipice gastronomiei franceze, meticulos pregătite și prezentate de elevii a patru licee bilingve francofone: Liceul Teoretic “George Călinescu”, Colegiul Național “Mihai Eminescu”, Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” și Liceul Teoretic “Ovidius”. Acești adevărați “chefs en herbe” au fost sprijiniți de tinerii specialiști în  domeniul“restauration” de la Colegiul Comercial “Carol”..

Activitatea  a avut loc pe data de  21 mai 2024, la ora 12. Câțiva copii din fiecare liceu implicat au pregătit un stand cu produse specifice unei regiuni din Franța. Pentru a evita duplicarea felurilor pregătite, selecția preparatelor  a fost atent realizată în colaborare cu un reprezentant al fiecărui liceu.

Evenimentul a stimulat un târg tradițional gastronomic global, invitând elevii să își dezvolte abilitățile practice, creând toate elementele necesare unei astfel de prezentări, precum: slogan, rețetă, design-ul standului, o prezentare orală a produselor și ingredientelor folosite.

Elevii secțiilor de bilingv franceză ai claselor a 9 a și a 10 a G, respectiv Carataș Sergio Tanasi, Pîrîu Codrin Adrian, Staicu Alexandru și Diaconu Andrei Ciprian, Holomei Cristina Elena, Piron Olimpia Gabriela, acompaniați de Ilina Dima-Aldea ( 9 ani) și coordonați de doamnele profesoare  Lavinia Gheorghiu  și  Nadina Dima-Aldea au ales să reprezinte regiunea Nouvelle Aquitane, cunoscută pentru faptul ca oferă o experiență gurmandă de-a dreptul uimitoare pentru fiecare persoană care îi încearcă preparatele locale. Deși faimoasa pentru trufe, foie gras, vinul Bergerac, căpșunile, ciupercile porcini și multe alte delicii pe care regiunea le oferă, ovidiștii au decis să îi încerce deserturile specifice.

Elevii reprezentanți ai clasei a 9-a G au gătit ,,Gâteau basque’’ cu cireșe,o tartă clasică, delicată și aromată, perfectă pentru sezonul fructelor de vară. Realizată din ingrediente simple precum ouă, făină, zahăr și cireșe, această prăjitură este o delicatesă ideală pentru pentru fiecare moment al zilei. Cei de clasa a 10 a au ales, la rândul lor, acest preparat, însă l-au gătit sub forma unui pandișpan. Un alt desert pe care aceștia  l-au expus a fost Cannelés, produse de panificație originare din Bordeaux. Aceste delicii franțuzești sunt recunoscute pentru forma lor distinctă, cilindrică, alături de contrastul dintre exteriorul crocant și caramelizat și interiorul moale și cremos.

Micuța Ilina a contribuit la rândul ei și a gătit ,,Puits d’amour’’ (fântânile dragostei), un produs de patiserie tradițional francez care se prezintă sub forma unor mici tarte rotunde din aluat foietaj sau aluat choux al căror interior este umplut de cremă și decorat cu câte o cireașă. Rezultatul produselor realizate a fost unul cu adevărat plăcut, întrucât aroma savuroasă a acestora a făcut ca tăvile să se golească pe măsură ce participanții le descopereau gustul.