« Label Franc Education » la Liceul Teoretic « Ovidius »

In data de 15 februarie, Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța a primit placheta „Label Franc Education” pentru excelență în domeniul învățământului bilingv francofon, marcă atribuită  de către Ministerul Francez al Europei și Afacerilor externe (MEAE), prin Agence pour l’enseignement français à l’étranger (AEFE), filierelor bilingve francofone din afara Franței. Cu 21 din cele 25 de licee bilingve francophone, România ocupă prima poziție în Europa, cu cea mai mare rețea de licee care dețin această acreditare.

Începând cu anul școlar 2021 – 2022 Liceul Teoretic „Ovidius” a fost inclus, în urma unei selecții riguroase, în rețeaua liceelor cu filiere bilingve francofone de elită la nivel mondial. Ceremonia a avut loc în cabinetul de management, în prezența  Corinei Stănilă consilier pentru proiecte bilaterale în domeniul educției,  Dianei Curcă, responsabil pedagogic la Institutul Francez, Marinela Mitrenga, directorul Alianței Franceze Constanța și  Michaȅl Korich, atașat de cooperare educativă la Institutului Francez din România.

La festivitate au mai luat parte directorul adjunct al liceului, Carmen Bucovală, reprezentanți ai catedrei de limba franceză, profesori DNL, actuali elevi ai secției bilingve română-franceză.

Evenimentul a fost moderat de doamna Director Carmen Bucovală, aceasta mulțumind celor implicați în dezvoltarea secției francofone, dar și celor care au acceptat să ia parte la aceasță manifestare. Doamna director a amintit că liceul este implicat în multe proiecte francophone, două dintre colegele noastre, Cristina Gavrilă și Lavinia Gheorghiu, participând chiar în această perioadă cu trupa de teatru francofon Mini – Amphithéâtre a liceului la  Festivalul Internațional de Teatru Francofon din Sorrento, Italia.

La rândul său, prof. Nadina Dima-Aldea a punctat câteva repere din istoricul secției de franceză, a răspuns întrebărilor adresate de către Michaȅl Korich referitoare la continuarea studiului limbii franceze a elevilor noștri în universități din Franța sau țări francofone și a amintit despre proiectul ei de suflet, slamul, anul acesta pregătind împreună cu elevii din atelierul ,,Slam en images’’, lansarea următorului număr al revistei cu același nume. Elevii vor participa la concursuri de creație literară lansate de Institutul Francez cu ocazia Zilelor Francofoniei, tema de anul acesta anul fiind ,,Timpul’’ – Dis-moi dix mots à tous les temps.

Doamna prof. Mariana Popovici a prezentat invitaților activitățile secțiilor bilingve și a vorbit despre perfomanțele acestora la concursurile școlare și olimpiade. Astfel, în scurt timp, momentele artistice create de iubitorii de slam au devenit o tradiție a liceului, acestea ajungând să fie omniprezente în cadrul evenimentelor dedicate francofonilor și francofililor.

Înainte de a înmâna placheta de recunoștință, oaspeții au dorit să interacționeze cu  elevii claselor bilingve ale școlii noastre (Vasilescu Daria, Piron Olimpia – 9 bilingv, Cupcea Anastasia, Simionescu Lara  10 G bilingv, Vlad Ana, Petrov Diana și Popescu Cornelia 11G, Toma Luciana 12G) , fiind extrem de impresionați de nivelul avansat al limbii franceze vorbite de ei. Dialogul a fost plăcut, elevii dovedind un real interes pentru aprofundarea acestei limbi și, de ce nu, de a continua studiile în Franța sau țări vorbitoare de limbă franceză.

             Liceul a fost felicitat pentru distincția obținută, urmare a muncii și pasiunii cadrelor didactice. Domnul Koriche a menționat că engleza este o limbă importantă, dar, în foarte multe cazuri, limba franceză poate face diferența, pentru că există o cerere importantă a cunoscătorilor de limbă franceză din partea companiilor franceze și  străine. Oficialul  a apreciat calitatea limbii franceze vorbite în România.