Luna Francofoniei la Liceul Teoretic “Ovidius”

Ca în fiecare an, pe parcursul lunii martie celebrăm Luna și, respectiv, Ziua Internațională a Francofoniei. În acest an, mișcarea francofonă celebrează a 51-a aniversare, prilej de regăsire a spiritului fondator al celor care au avut ca intuiția imprimării publicului unei conștiințe lingvistice și, de asemenea, de  proiectare a Francofoniei de mâine.

În virtutea acestui demers de anvergură mondială, un grup de elevi ai Liceului Teoretic “Ovidius” au avut inițiativa de a crea o revistă – “Slam en images”– în cadrul atelierului de SLAM al Liceului Teoretic ,,Ovidius”, atelier coordonat de doamna profesoară Dima-Aldea Nadina. Au urmat trei săptămâni pline de creativitate, de elan manifestat în activități colaborative și de implicare  a elevilor, a doamnei profesor și a stagiarei Mathilda Elaakal (masteranda a Universității din Dunkerque). SLAM este o forma de poezie declamată.

Unul dintre redactorii publicației, Adina Sârbescu, ne-a spus: “Experiența realizării revistei a fost una constructivă, o inițiere în tainele redactării și  o ocazie  de valorificare într-un singur material, atât a unei grafici noi, profund originale, cât și a câtorva proiecte mai vechi. Dragostea mea pentru culori s-a dezlănțuit prin filele întregii reviste și a reușit să completeze creațiile tuturor participanților la acest proiect. O încercare, o provocare și, în final, o oportunitate, acestea au fost premisele care ne-au atras”.

 “Nu am inițiat un proiect ușor, încă de la început conștientizând că vom petrece mult timp colaborând pentru realizarea revistei. Am fost plăcut surprinsă de eficiența de care au dat dovadă membrii atelierului. Efortul depus de noi toți se regăsește în fiecare filă ce respiră dăruire, pasiune și încredere în rolul cathartic al artei. Suntem onorate că ni s-a oferit șansa de a crea prima ediție a revistei din cadrul atelierului de SLAM. Cu siguranță vom inspira și alți elevi, ai viitoarelor generații, să fie parte  a unei experiențe de neuitat. Ne-am refugiat într-un tărâm ieșit de sub incidența realului, regăsindu-ne cu bucurie în spațiul creativității, al fanteziei“, a declarat Mara Maftei, redactor al revistei.

Revista “Slam en images” (SLAM este o formă de poezie declamată, însoțită sau nu de fond muzical, menită să surprindă și să trezească emoția publicului), poate fi accesată folosind acest link: Slam en image

Slamul… exprimare liberă