Obiceiuri bretone la “Ovidius”

Vineri, 6 Octombrie 2023, elevii Liceului Teoretic ,,Ovidius” Constanța s-au întâlnit în Aula  liceului cu delegația franceză din orașul Brest, formată din scriitorul Daniel Cario, Anne-Marie Cibaud, membru de onoare al Alianței Franceze și jurnalista Dominique Cresson.

Evenimentul se înscrie în seria de activități culturale derulate în parteneriat cu orașul Brest sub genericul „Écriture, mots, partage”. Scriitorul Daniel Cario le-a  povestit elevilor despre cultura și dansurile specifice  din regiunea Bretagne, Franța, locul său natal, precum și despre pasiunile lui, acesta fiind preocupat de cultura populară, de esență tradițională. De asemenea, elevii liceului i-au pus acestuia o serie de întrebări cum ar fi : ,,Care este scriitorul preferat?’’, ,, Dacă nu ar fi fost scriitor , ce meserie și-ar fi ales’’ ?…

Fost profesor de litere la Lorient, autorul prezidează juriul festivalului Heringul de Aur organizat la Étables-sur-Mer, coproduce spectacole pentru cercurile celtice și scrie ,,Du terroir à la scène’’, unde  povestește cu talent despre tradiția dansului breton și a spectacolului (War’l Leur, 1998).

Profesorilor și elevilor ovidiști le-au fost prezentate cărțile scrise de acesta („L’ombre de Claude”, „Une cité si tranquille”, „Les moissonneurs de l’Opale”, „Les Coiffes rouges”, „Le Sonneur des halles” și „La Complainte de la grive”, „Laisses de sang”), precum și o serie de filmulețe cu dansuri, costume, instrumente și muzică din cultura tradițională bretonă.

A fost o întalnire captivantă despre tradițiile bretone iar elevii au fost extrem de încântați să interacționeze cu invitații din Finistère, în limba lui Molière.

                „Alianța Franceză Constanța a avut deosebita plăcere și marea bucurie de a organiza întâlnirile literare în colaborare cu partenerii noștri din orașul Brest. Anul acesta, o întâlnire specială a scriitorului francez Daniel CARIO cu tineri, cu profesori, cu toți francofonii pasionați de lectură de la țărmul mării. A fost un eveniment cultural de marcă  pentru orașul nostru, care se înscrie în demersul constant al instituției noastre, acela de a promova limba și cultura franceză în comunitate, prin manifestări de înaltă ținută”, a declarat dna prof. Marinela Mitrenga, Președinte al Alianței Franceze Constanța.