Premii la concursul IOMED
BioMed, organizat de Asociației Biomentorhub, este o competiție de eseuri cu teme științifice pentru studenți și elevi, care a avut ca obiective stimularea creativității, cultivarea interesului în domeniile bioștiințelor (biologie moleculară, biofizică, biochimie, microbiologie), ingineriei medicale și medicinei și dezvoltarea abilităților de comunicare științifică. Participarea la această competiție a presupus redactarea unui eseu în care să fie anticipată posibila evoluție a unor metode, tehnologii, instrumente sau materiale și să fie imaginate noi aplicații pentru explicarea unui mecanism biologic la alegere din fiziologia plantelor/animalelor/umană și translatarea acestuia într-un produs care reprezintă o soluție la o problemă cauzată de un factor biologic (natura ca sursă de inspirație pentru inovații) și imaginarea unui viitor produs bazat pe inteligență artificială/inginerie electrică care oferă o soluție la o problemă cauzată de un factor biologic, într-unul din domeniile: sănătate umană, protecția mediului (HealthAI: revoluția „industrială” a secolului nostru).
Evenimentul final BioMed, a avut loc în data de 6 mai, la Timișoara, în cadrul Centrului de Cercetări OncoGen. În cadrul acestui eveniment, toți finaliștii au avut ocazia de a-și susține lucrarea printr-o scurta prezentare, care a trebuit să explice ideea eseului și motivația din spatele acestuia, urmată de o sesiune de întrebări.
De la Liceul Teoretic „Ovidius” s-au calificat la faza națională a acestui concurs Iulia Enciu, Anamaria Minu și Teodora Onel, coordonate de prof. Carmen Bucovala. Teodora a prezentat un eseu științific cu titlul “Plamanul Takifugu, implant pulmonar realizat prin bioinginerie”, in care a fost prezentata posibilitatea de e genera prin printare 3D o structura bronho-pulmonara funcțională, pornind de la un eșafodaj fibrilar natural. Anamaria a descris in eseul “Claustrum control” posibilitatea de a găsi soluții pentru persoanele care suferă de anxietate și claustrofobie prin folosirea unui dispozitiv care sa monitorizeze stările acestora și să anticipeze apariția unei crize, iar Iulia a prezentat tema “Skin Vision – o metodă accesibilă de depistare și monitorizare a cancerului de piele”, ce urmărește dezvoltarea unui dispozitiv de analiza și diagnostic în acest domeniu, acest din urma eseu fiind recompensat de juriu cu premiul III.
Felicitări tuturor participanților!
