Proiect Comenius bilateral „Le journal de mes rêves”

 Proiect Comenius bilateral „Le journal de mes rêves”

In perioada 16 – 26 aprilie 2015 elevi şi profesori ai Liceului Teoretic Ovidius au participat la cea de-a patra mobilitate a proiectului Comenius bilateral „Le journal de mes rêves”. Cu această ocazie, 21 de elevi şi trei profesori ovidişti implicați în proiect, profesor Lavinia Gheorghiu, responsabil de proiect şi doamnele profesoare Mariana Popovici şi Elena Nistor, membre in echipa de proiect, au fost oaspeții Liceului Ştiinţific „Giuseppe Tarantino” din Gravina, Puglia, Italia.

Elevii români şi italieni s-au pregătit pentru această mobilitate încă din septembrie anul trecut, realizând materialele necesare celui de-al patrulea număr de ziar ce poartă denumirea „L’Art”, din seria celor patru numere ale proiectului „Le journal de mes rêves”.

Programul întâlnirilor a fost foarte variat. Elevii români au asistat la orele colegilor din Liceul Ştiinţific „Giuseppe Tarantino” din Gravina, având posibilitatea de a face cunoştinţă cu metodele şi mijloacele de predare din Italia, făcând astfel o comparaţie între cerinţele pe care trebuie să le satisfacă elevii din România şi elevii din Italia.

După participarea la orele de curs ale colegilor italieni, elevilor romani li s-au propus activități şi vizite interesante ce aveau legătură cu tema acestei mobilități, arta.

Aceștia au avut ocazia să viziteze biserica Madonna delle Grazie, să viziteze vechiul cartier Fondovico, să pătrundă tainele atelierului de pictură ale artistului Pino Colonna precum şi un atelier de sculptura. Au vizitat Matera, oraş ce se află sub patrimoniul UNESCO pentru unicitatea s,a şi Altamura, despre care elevii au multe să povestească.

Elevii ovidisti au fost impresionați de defileul din Gravina prezentat în onoarea lui Frederic al II-lea, acesta reprezentând o reală pagină de istorie, urmat de Fiera di San Giorgio, cu o tradiție de 721 de ani.

In egală măsura, elevii ovidisti nu vor uita vizita in orașul Vietri sul Mare, fiind impresionați de specificul acestuia, ceramica.

După deliciul oferit de frumusețea coastei Amalfitane, elevii au fost curioși să cunoască cât mai mult din misterele orașului Pompei.

Acest proiect Comenius bilateral „Le journal de mes rêves” a fost un proiect care încă din primul moment ne-a unit ca intr-o familie, mergând dincolo de națiuni, dincolo de limbă, dincolo de distanţe. După cum spuneau elevii care au participat la proiect: „A fost un proiect de viața, care in doi ani, ne-a făcut să creștem şi să înțelegem că nu trebuie să pierdem ceea ce avem si mai ales că datorită distanţei am înțeles ce înseamnă nevoia de a sta împreuna, ce înseamnă teama de a pierde prietenii. Dar noi nu am pierdut, ci am câștigat pentru ca suntem toți membrii ai familiei Comenius!”.

  • 2020 STEM Discovery campaign