Cor

Liceul “Ovidius”, prezenţă prestigioasă în peisajul tomitan, a cunoscut o evoluţie interesantă în cei peste 50 de ani de existenţă. Înfiinţat în 1955 sub denumirea de Şcoala medie nr. 3, devine în 1965 Liceul nr. 3, odată cu trecerea la învăţământul de cultură generală de 12 ani.

În 1972, în prezenţa unor personalităţi culturale din 17 ţări (Italia, Franţa, Canada, Statele Unite ale Americii, etc) şi a primarilor oraşelor Sulmona (Italia), locul de naştere al poetului Publius Ovidius Naso, şi Constanţa, conducerea liceului propune atribuirea numelui “Ovidius”. Demersurile întreprinse nu s-au finalizat, astfel încât numele nu s-a oficializat. În 1975 a căpătat numele de Liceul de Matematică-Fizică nr. 1, în 1982 se transformă în Liceul Industrial nr. 10, iar din 1 septembrie 1990 devine Liceu Teoretic, cu numele “Ovidius”, de data aceasta oficial.

În ciuda numeroaselor schimbări de nume şi profil, Liceul “Ovidius” şi-a păstrat prestigiul de liceu de elită. Elevii liceului, indiferent de perioada istorică, au obţinut rezultate remarcabile atât la olimpiadele şcolare naţionale cât şi la cele internaţionale, precum şi la admiterea în învăţământul universitar, acoperind o largă paletă profesională.

Liceul “Ovidius” oferă condiţii excelente pentru activităţi cultural-artistice, sportive şi turistice. Printre acestea se numără corul “Ovidius”. Activitatea corului a fost coordonată în primii săi ani (1993 – 2002) de dirijor Boris Cobasnian sub denumirea corului „Vox Maris – Studio”.

Din anul 2002 şi până în prezent succesele vocilor de la corul “Ovidius” se adună sub bagheta doamnei profesor Crina Oana Pavlicu. Activitatea corului “Ovidius” al Liceului Teoretic “Ovidius” din Constanţa oferă posibilitatea ca elevii pasionaţi să se manifeste şi în acest domeniu; reprezintă una dintre modalităţile de satisfacere a nevoilor de frumos sau de creaţie a elevilor, de cultivare şi încurajare a elementelor talentate. Instruindu-se temeinic cu un dirijor competent unii dintre elevi au pus în valoare această pregătire muzicală, susţinând examen muzical de admitere în Facultatea de Teologie, angajându-se în coruri profesioniste, etc..

Membrii corului “Ovidius” sunt elevi, în general, din clasele IX- XII astfel că, în fiecare an ansamblul coral se regenerează, dorinţa de comunicare realizându-se prin muzică. Nici una dintre disciplinele şcolare nu-şi poate dovedi mai pregnant şi mai de timpuriu utilitatea şi rolul în integrarea socială aşa cum o poate face muzica.

Prof. Educaţie muzicală

Crina Oana Pavlicu

  • 2020 STEM Discovery campaign